Tel.: kontakty,   E-mail: info(zavinac)hezkydomov.cz,   Po-Pá: 10:00-18:00 hod Facebook   Instagram
  • ergonomics-levels-665x250
  • blum-665x250-17
  • blum-665x250
  • blum-665x250-2
  • blum-665x250-1

Zónový plánovač kuchyně

Už při navrhování kuchyně by jste měli alespoň přibližně vědět, kam budete ukládat jednotlivé skleničky, talíře, příbory, hrnce, robot, mixér, drobné kuchyňské nádobí nebo zásoby potravin a koření. Každá kuchyň by měla být vybavena kvalitním kováním a výsuvnými systémy, které Vám umožňují získat v kuchyni přehled o jednotlivých věcech a zpřístupní veškeré úložné prostory v kuchyni. V dnešní době je na trhu velké množství druhů a typů úložných a výsuvných systémů, které dodávají kuchyni komfort užívání a pohodlí při vaření.

Při práci v kuchyni je využíváno 5 kuchyňských zón:

  • Dynamic Space - zónyProstor na zásoby
  • Ukládání nádobí
  • Příprava jídla
  • Mytí nádobí
  • Vaření a pečení

Zásoby:

Zóna zásobyV zóně "Zásoby" jsou ve skříňkách uloženy předměty určené ke spotřebě. To jsou potraviny a další zboží, které při vaření a pečení spotřebujete a následně je pak musíte znovu nahradit novými. K nim patří nechlazené a chlazené potraviny, chléb, káva, čaj, kakao, müsli, konzervy, těstoviny, rýže a přílohy, hotové produkty, cukr, mouka a krupice. Proto jsou neodmyslitelnou součástí této zóny i mrazák a lednice. Otevřená balení zpravidla patří do zóny "Příprava".

Ukládání:

Zóna ukládáníV zóně "Ukládání" jsou uloženy předměty, které se při práci v kuchyni používají a rovněž předměty určené ke spotřebě. Jedná se hlavně o kuchyňské potřeby, jídelní příbory, talíře, nádobí, skleničky, dezertní misky, dózy , nádobí a skleničky. Z ergonomického hlediska je účelné a výhodné mít velmi často používané nádobí uloženo místo v horních skříňkách ve výsuvech spodních skříněk.

Mytí:

Zóna mytíV zóně "Mytí" jsou myčka na nádobí a dřez se spodní skříňkou pod dřezem, kde jsou uloženy veškeré prostředky na mytí nádobí, tablety na mytí nádobí v myčce, sůl a leštidlo do myčky, pytle do odpadkových košů, odpadkový koš na tříděný odpad, mycí pomůcky, houbičky na nádobí, kbelík, čistící prostředky, utěrky na nádobí, nákupní tašky a sáčky.

Příprava:

Zóna přípravaV zóně "Příprava" se nachází nejhlavnější pracovní plocha, tento prostor by měl být dobře osvětlen, minimální doporučená šířka činí 90 cm. Zde jsou uloženy kuchyňské pomůcky nutné pro přípravu pokrmů. Patří sem i otevřená balení potravin či nebalené potraviny, s nimiž při přípravě jídla pracujete nejčastěji, pracovní příbory, prkénka na krájení, pracovní misky, různé drobné elektrospotřebiče, ocet, olej, omáčky atd. koření, kuchyňská váha, dózy na potraviny.

Vaření a pečení:

Zóna vaření a pečeníZóna "Vaření/pečení" je středem a srdcem každé kuchyně, její hlavní součástí jsou elektrospotřebiče jako vestavná trouba, varná deska, mikrovlnka a odsavač par a jiné. Jsou zde uloženy kuchyňské pracovní nádobí a pracovní příbory, které potřebujete mít co nejrychleji a pohotově po ruce při vaření a pečení, dále pak hrnce, pánve, plechy na pečení, pečící formy a fólie, chňapka, kuchařky.

Nemáte nic proti dvířkám ve spodních skříňkách? - Vaše záda ano!

Zeptejte se nás

Zodpovězené dotazy

Více dotazů naleznete v naší poradně.

Vážení zákazníci, používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním souborů cookies. Rozumím